מריבות ירושה

זמן קריאה: 3 דקות

איך למרות המתח הכרוך להצליח להישאר ביחסים טובים?

יש משפחות בהן לא מקובל לדבר על עניינים כספיים. לרוב זו מורשת משפחתית שעוברת בירושה מדור לדור. לעומת זאת, יש משפחות בהן כסף אינה מילה גסה ורוב הסוגיות הכלכליות נמצאות על השולחן, לא מסננים.

הורים מבוגרים, שהכינו צוואה, לאחר התייעצות עם ילדיהם לרוב ברגע האמת, אין מריבות ירושה. חלוקת המשאבים הייתה ידועה מראש ונעשתה תוך שיקול דעת עם היורשים הפוטנציאליים. לעומת זאת, הורים שבחרו להכין צוואה ללא שיתוף ילדיהם, רגע האמת, עלול להיות פתיחתה של מלחמת אחים.

אף אחד לא בוחר למי להיוולד וגם אף הורה לא יכול לבחור את ילדיו. מה שניתן לבחור, הוא את סגנון היחסים בין חברי המשפחה. הקושי הוא, שבחירה בסגנון היחסים אפשרית רק בבגרות, לאחר התבססות הנפרדות בין הילד לבין הוריו. עד אז, סגנון היחסים, הוא תוצר של העברה בין דורית, שהיא לרוב אינה מודעת.

מה מוביל למריבות ירושה?

לרוב, המקור של מאבקי כוח סביב ירושה, הוא השתקפות של מערכות היחסים שהתקיימו במשפחה. על פי החוק, מותר לכל אדם לכתוב צוואה ולחלק את רכושו, על פי רצונו ועל סמך מצפונו, לכל אדם ו/או גוף, לפי בחירתו. יחד עם זאת, לאחר לכתו של האדם מהעולם, ישנם מצבים בהם מי שרואה את עצמו מנושל מהצוואה, יכול על פי החוק לערער על הצוואה. בסופו של דבר, ההחלטה על כך תינתן על ידי ערכה שיפוטית.

הזכות להוריש את הרכוש, ללא קשר לשייכות המשפחתית, היא היסוד למאבקי ירושה. אם נחזור לשני הסגנונות ביחס לדיבור גלוי או סמוי על עניינים כלכליים, כפי שציינתי, נוכל לראות שני קצוות של התמודדות. כשהדיבור הוא גלוי והצוואה נעשית בשיתוף פעולה עם בני המשפחה, רוב הסיכויים שההורים ילכו לעולמם והילדים יתפנו להתאבל עליהם.

משפחות שסגנון היחסים מאופיין בסודות, ביצירת קואליציות, בניתוק יחסים ובמאבקי כוח, רוב הסיכויים שהם ימצאו את עצמן במאבקי ירושה. בנוסף, המאבק בין חברי המשפחה הגרעינית סביב הירושה הרבה פעמים מתחיל עוד כשההורים בחיים. מאחר ודפוס היחסים הוא כזה, אחד המחירים הכבדים של המאבק הוא יחסים עכורים, עד לניתוק יחסים בין חלק מבני המשפחה הגרעינית.

מדוע הורה בוחר לנשל את ילדיו מהירושה?

נכתבו על כך דרמות, טרגדיות וספרי מתח למכביר. באופן טבעי, הורה רוצה להמשיך להעניק ולהזין את ילדיו, גם לאחר מותו. במציאות, ישנם הורים רבים שמגיעים להחלטה שהם אינם מעוניינים שרכושם ילך לילדיהם. מאחרי כל החלטה של הורה לנשל את כל ילדיו, או חלק מהם מהירושה, עומד סיפור של היחסים בין ההורה לבין ילדיו.

הדרמה של היחסים שהתקיימה בין ההורה לילדיו, נכתבת בדם בצוואה. כל עוד מדובר בעריכת צוואה על פי החוק. כלומר, שהיא נכתבה ללא איום קיומי וכשהאדם צלול בנפשו וחופשי לקבל להחליט ככל העולה על רוחו. לכן, המשמעות של הצוואה היא, שהוא ציווה את רכושו על פי ערכיו, דרכו בחיים, סגנון היחסים שלו עם העולם ועל סמך היחסים שנוצרו עם ילדיו ונכדיו.

חלוקה לא שוויונית של הרכוש בין אחים, נישול אחד מהאחים, או הורשת הרכוש מחוץ למשפחה הגרעינית, אינה אירוע נדיר. ישנם לא מעט הורים, שאחת הדרכים שלהם לבטא את מערכת היחסים עם הילדים, היא באמצעות הצוואה. ההורשה משמשת בין השאר, אמצעי תקשורת וביטוי רגשי, בין ההורה לילדיו.

הרבה מאבקי כוח, קונפליקטים, פגיעות רגשיות וחסר יכולת לקיים תקשורת ישירה, יכולים להוביל את ההורה לבטא את רגשותיו באמצעות הצוואה. אכזרי ככל שהדבר ייראה בעיני הילדים, גם כשהם לרוב כבר הורים בעצמם, המסר הרגשי באמצעות הצוואה עובר באופן חד וברור.

איך לצאת מהמאבק ולשמור על יחסים בריאים?

אם אתם נמצאים בימים אלה במאבק במשפחה הגרעינית סביב ירושה צפויה, עצרו לרגע. זו עלולה להיות נקודת אל חזור ביחסים שלכם. במידה והמאבק נמשך, ללא פשרה וללא תוצאות, זה הזמן לעצור ולפנות לעזרה.

טיפול משפחתי, יכול לעזור להפוך את מאבקי הכוח, להזדמנות לתקן את היחסים במשפחה הגרעינית. למשל, אם ההורים או אחד מהם בחיים, אפשר להתכנס ביחד ודבר ראשון לקיים תיאום ציפיות בין כל חברי המשפחה. אם מדובר בשלב בו נפתחה הצוואה, אפשר לכנס את כל המוטבים, עם בני המשפחה שנושלו מהצוואה.

המטרה הגלויה במאבק, היא לרוב שיפור המצב הכלכלי האישי. היא יכולה להיות גם אישור לצדק או לחוסר צדק סביב היחסים במשפחה. המטרה הסמויה במאבק יכולה להיות אמצעי לסגירת חשבונות רגשיים, רצון לנקמה, רצון לקבל הכרה בערך העצמי ועוד. הפתרונות למצוקות אלה, ללא עזרה מגורם חיצוני, לרוב נערכים על פי המורשת המשפחתית ועלולים לגרום ליחסים קשים ולניתוק בין בני המשפחה.

אפשר להתמודד עם עריכת צוואה או עם צוואה קיימת תוך יצירת יחסים בריאים בין חברי המשפחה. כשכל אחד מבני המשפחה מעלה מול כולם את השיקולים הגלויים והסמויים, הקו שלו מגיע לידי ביטוי. הרבה פעמים בטיפול, ישנן הפתעות לטובה סביב עמדות של בן/בת משפחה. המטרה המשותפת היא ליצור חלוקה הוגנת עד כמה שאפשר של הרכוש.

ניתן להתמודד עם צוואה שנתפסת לא הוגנת, על ידי הסכמה מודעת של מי מהמוטבים שיבחר בכך, לתת חלק מהסכום שירש למי שנושל מהצוואה. זו דרך פשוטה לתקן יחסים, שנרשמו בין הורה לילדיו, לאחר מותו, בהסכמה בין האחים.

כשהמשפחה נפגשת סביב מאבקי ירושה, לפני שנכתבה הצוואה, אפשר לשתף את ההורים בתפיסות האישיות של כל אחד מהילדים. ההורים, יכולים להסביר את הרציונל למשל לבחירה למשל לחלק את הרכוש באופן לא שוויוני. בטיפול משפחתי, המטפל עוזר להציב את שימור שלמות המשפחה ומניעת נתקים בראש סדר העדיפויות של קבלת ההחלטות. כך, אפשר לעצור את מאבק הירושה, להגיע לפשרה ולשמור על יחסים בריאים.

דילוג לתוכן