איך טיפול זוגי לאחר בגידה יכול לעזור?

זמן קריאה: 3 דקות

בגידה הוא אחד המשברים הקשים והמורכבים שיכולים להתרחש בזוגיות. הבגידה מערערת את אבן הראשה של הזוגיות, כלומר את האמון. הכוונה היא, שבימי קדם גילו, שבשביל ליצור מבנה בצורת קשת, יש אבן אחת שהיא הבסיס ההנדסי לשמור על מבנה הקשת. האבן ממוקמת בחלק העליון של הקשת ומייצבת אותה. לכן היא נקראת אבן הראשה. המטאפורה היא, שלמעשה אם נוציא את מרכיב האמון מהיחסים, הם יתמוטטו כמו שהקשת תתמוטט אם נוציא את אבן הראשה. במילים אחרות, האמון שנתת והפקדת בבן/בת הזוג שלך, איפשרו ליחסים להיות יציבים ואיפשרו לכם להתמודד עם משברים טבעיים של מעגל החיים.

האתגר הגדול ביחסים, הוא לברר אם אפשר להחזיר את האמון ולייצב מחדש את היחסים. על מנת להחזיר את האמון, יש מספר מרכיבים שחייבים להתקיים. אם נתבונן על הקשת שהתמוטטה, נצטרך לארגן על הקרקע את כל האבנים, נצטרך לאתר את האבנים שנשברו ולסתת אבנים חדשות. בהמשך, נצטרך לגייס עזרה מאדם מתחום ההנדסה, לארגן על הקרקע את כל האבנים שמרכיבות את הקשת, להקים פיגומים, לערום את האבנים משני צידי הקשת ולבסוף בזהירות רבה להתקין את אבן הראשה. במידה ואבן הראשה = האמון לא הצליח להתחדש, הקשת/היחסים יתמוטטו ונצטרך להתחיל את התהליך מחדש.

מהו התהליך בטיפול זוגי לאחר בגידה?

מה דעתך שנחזור לקשת שהתמוטטה. אני משער שיותר קל להתבונן מהצד על אתגר הנדסי, מאשר על הכאב הבלתי נסבל מבגידה ומההשלכות שלה. אני מזמין אותך לסיור סביב האבנים של היחסים שלך, המונחות על הקרקע. אני יוצא מנקודת הנחה שהן הצד שנבגד והן הצד שבגד, נמצא במשבר עמוק, סביב היחסים שהתמוטטו. הנחה נוספת היא, שאם הגעת לקרוא את המאמר, יש לך עניין לנסות לתקן את מערכת היחסים ולנסות לשקם אותה. לכן, לא משנה לצורך הסיור שלנו, מאיזו זווית מגיע הכאב שלך: הצד הבוגד, או הצד הנבגד.

הפגישה הראשונה, היא למעשה מיפוי של האבנים על הקרקע. בשפת הרגש, אני עוזר לשני בני הזוג לבטא מה הם מרגישים. כלומר, לערוך סיור רגשי בין ההריסות ולמפות את המצב הרגשי היום כל אחד לעצמו. זאת, כשבן/בת הזוג נמצא/ת שם לשמיעת העדות. ניסיוני הראה לי, שרוב הזוגות מגלים במפגש הטיפולי, פגיעות רגשיות במקומות לא צפויים וסביב מעוררים רגשיים שהם לא דמיינו. מה שלרוב קורה הוא, שהעדות של כל אחד מבני הזוג, יכולה להראות מה הפרת האמון גרמה ברמה הרגשית. אם נחזור לאתגר ההנדסי, נוכל לזהות את האבנים של כל עמוד המרכיב את הקשת, הבנויה משני עמודים המחוברים באמצעות אבן הראשה.

אם הדמיון ההנדסי של האבנים הצליח, הצלחת לראות שעצם האפשרות לשבת ביחד באותו החדר, בעזרת מטפל, בני זוג שהאמון ביניהם הופר, יכולים לבטוח בתהליך עצמו.  התהליך מאפשר לשתף שני מרכיבים החשופים והעדינים ביותר, בכאב ובפגיעות. היופי בתהליך הוא, שהעדות מתרחשת כבר מהמפגש הראשון. לא בהכרח שאפשר יהיה לשקם את הזוגיות בתחילת התהליך, אבל עצם השיתוף בכאב ובפגיעות, ביחד עם מושא הכאב: בן/בת הזוג, הוא התחלה של תהליך ריפוי אישי. גם היכולת להקשיב לפגיעה, היא בעלת אפקט של ריפוי.

אני מדגיש כבר מהפגישה הראשונה, שמדובר בתהליך שנוגע כל הזמן בכאב של שני בני הזוג. כלומר, אם היה מאוד קשה בבית לפני המפגשים, יכול להיות שבמספר המפגשים הראשון, יהיה עוד יותר קשה. למשל, לאחר שנחשפה הבגידה, נשבר האמון ובני הזוג נאלצים לנסות ולתקשר ביניהם מתוך ההריסות. אם נחזור לקשת, שניכם על הרצפה, הלבנים חלקן שבורות והשאר מפוזרות ואין שום יכולת להתרומם. אין תשתית ואין אחיזה. במילים אחרות, הפגישות הראשונות מעוררות את הכאב, כי אני מבקש לחשוף אותו, בשביל שאפשר יהיה לעבוד עם הכאב ולנסות לשקם את האמון ואת היחסים.

האם אפשר להצליח לשקם את האמון ואת הזוגיות?

יש זוגות שמצליחים לשקם את האמון ואת היחסים ויש זוגות שבעזרת הטיפול מגיעים למסקנה שאי אפשר לשקם את האמון ואת היחסים. במקרים אלו, הטיפול עוזר לעבור למהלך של טיפול במשבר גירושין. כלומר, לעבוד על פרידה באמצעות דיאלוג ולא באמצעות קונפליקט. במידה ויש לבני הזוג ילדים משותפים, האתגר הוא לשמור על הילדים בגירושים. כאן, הטיפול עוזר להתמקד בצרכים הרגשיים של הילדים ולבנות את מערך הפרדת המערכת המשפחתית והכלכלית בהתאם לצרכי הילדים.

זוגות שמצליחים לשקם את האמון ואת היחסים, למעשה עוברים תהליך מורכב בטיפול. למה הכוונה? התהליך לאחר בגידה, הוא מכוון להיכרות מחודשת בין בני הזוג. ללמוד אם הבגידה הייתה קשורה ליחסים, או קשורה לגורם חיצוני. אם היא נבעה מתוך היחסים, הטיפול עוזר לחשוף את מערכת היחסים שהייתה לפני הבגידה ולעבד ביחד מה היה פגום ביחסים.

המשך הטיפול מתעמק בתוצרים הרגשיים של הבגידה ובניסיון לאתר מה הם המרכיבים שיכולים ליצור אמון מחדש. חשוב לי לציין, שזהו תהליך עדין ורגיש, הדורש יצירת אמון בתהליך, על מנת שהוא יצליח. כלומר, כפי שאפשר לראות, יצירת האמון מחדש, מתרחשת בתוך הפגישות הטיפוליות.

בטיפול, כשבונים ביחד מחדש את האמון, את אבן הראשה, אנחנו מרכיבים אותה במפגש עצמו. אם אבן הראשה מתיישבת, אני מקיים מספר מפגשי אחזקה לוודא שהיחסים עובדים. אם היא נופלת, התהליך חוזר על עצמו. לרוב בניסיון השני, מהר מאוד מתגלה מה הוא היסוד שלא איפשר להחזיר את האמון בניסיון הקודם. אז אנחנו עובדים ועובדים, עד שאבן הראשה מחזיקה מחדש את הקשת. כלומר, עד שהאמון שהוחזר, מחזיק שוב את היחסים.

דילוג לתוכן